Wakibi Wandeling is gezelligheid gecombineerd met een goed doel

Door Maartje Gras op 29-8-2024

socialimpact

Wakibiwandeling

Op 6 oktober 2024 gaat de tweede editie van de Wakibi Wandeling van start. Zo’n 150 deelnemers wandelen dan geld bij elkaar voor het Women Empowerment Fonds. Het fonds van Wakibi dat met microkredieten vrouwen ondersteunt in het ondernemerschap, zodat ze hun eigen toekomst vorm kunnen geven. Wandel je mee? Je helpt dan niet alleen deze vrouwen, het is ook nog eens hartstikke leuk om mee te doen!

Waarom meedoen met de Wakibi Wandeling?

De impact van een microkrediet voor vrouwen in ontwikkelingslanden is vaak groot. Een microkrediet heeft meestal niet alleen effect op het leven van die ene persoon. De hele gemeenschap profiteert mee. En door te investeren in vrouwen is dit effect vaak nog groter omdat zij de zorg dragen voor het hele gezin.

Vorig jaar wandelde Esther de Haan mee. Esther heeft de afgelopen 20 jaar in het buitenland gewoond waarvan het merendeel in Azië. In 10 jaar bouwde ze, in teamverband, 16 scholen in afgelegen gebieden van Cambodja en Myanmar. Daar zag ze met eigen ogen de positieve impact van microkredieten.

Esther: "Toen er in een afgelegen dorp een school kwam, merkten we dat de nieuwe school ook werkgelegenheid opleverde voor de volwassenen. Zo werd er bijvoorbeeld een microkrediet verstrekt voor de aanschaf van naaimachines waarmee een naaiatelier kon worden opgezet om de schooluniformen te maken. Hierdoor hadden naast de mannen ook de vrouwen inkomsten waardoor zelfredzaamheid ontstond. Ook nam de voedsel continuïteit toe wat een positief effect had op de gezondheid van de mensen in het dorp.’’

Het Women Empowerment Fonds van Wakibi

Het is voor vrouwen in ontwikkelingslanden vaak veel moeilijker om financieel onafhankelijk te worden. Ze hebben vaak minder opleiding, kunnen niet of minder vaak sparen dan mannen en moeten werk combineren met het huishouden. In sommige landen, zoals Equatoriaal-Guinea, hebben vrouwen nog steeds toestemming van een man nodig om een bankrekening te openen. Ondertussen blijkt uit talloze onderzoeken dat economische zelfstandigheid van vrouwen samenhangt met betere gezondheid voor hun kinderen. Het Women Empowerment Fonds geeft vrouwen het extra steuntje in de rug dat zij nodig hebben.

Met jouw deelname aan de Wakibi Wandeling kun je jouw steentje bijdragen, de impact verder vergroten én onze missie delen met anderen.

Waarom is het zo leuk om mee te doen aan de Wakibi Wandeling?

De Wakibi Wandeling van 2023 liep door de Amsterdamse Waterleidingduinen, een prachtig natuurgebied met eeuwenoude duingronden en wilde dieren zoals damherten. Ook dit jaar vindt de wandeling plaats in een prachtig gebied, De Hoorneboegse Heide ten zuiden van Hilversum. Voor en na de wandeling is er tijd om iets te eten, te drinken en te praten. Esther vertelt: "Het leukste aan de Wakibi Wandeling is de gezellige sfeer en het leren kennen van de Wakibi community. We hebben natuurlijk met z’n allen een gemeenschappelijk doel en ik merk dat hierdoor mooie kennismakingen ontstaan. Daarnaast is het vinden van donateurs voor de deelname aan de wandeling een leuke bezigheid. Ik merk dat daardoor het draagvlak en naamsbekendheid toeneemt.’’

Wandel je mee in de strijd tegen armoede?

Kom in actie en schrijf je in op wakibiwandeling.kentaa.nl/. De kosten van deelname zijn €16,-. Als je niet mee kunt doen op 6 oktober, kun je ook een donatie doen en zo het Women Empowerment Fonds steunen. Meer informatie over de wandeling vind je op de website.

De Wakibi Wandeling van 2023 in cijfers:

  • Er liepen 74 wandelaars mee
  • Samen hebben ze meer dan 900.000 stappen gezet in de strijd tegen armoede
  • Dat leverde 12.515,- euro op voor het Woman Empowerment Fonds
  • Dankzij 437 donateurs