Uitlener Alcanne: ‘Met kleine bedragen veel mensen een zetje in de rug geven’

Door Peter Blees op 13-1-2025

Uitleners

Alcanne Houtzager verstrekte in negen jaar via Wakibi al zo’n 191 leningen aan individuele ondernemers of ondernemersgroepen. “Het is mooi dat je met relatief kleine bedragen veel mensen een zetje in de rug kunt geven.”

“Sinds 2015 heb ik zo’n 1100 euro ingelegd, waarvan ongeveer 2/3 deel als lening en 1/3 deel als gift. Naast de kleine donaties bij het verstrekken van de leningen heb ik in de coronaperiode en bij de start van het Women Empowerment Fonds wat grotere giften gedaan. Met de bijna 700 euro die ik heb uitgeleend, heb ik in die periode van ruim negen jaar al voor meer dan 5.000 euro aan leningen verstrekt”, vertelt Alcanne enthousiast in een online gesprek vanuit haar woonplaats op Malta. “De leningen worden altijd vlot terugbetaald en na terugbetaling leen ik het geld direct weer uit. Het werkt als een revolving fund, dat vind ik echt cool.”

Impactvol investeren

Alcanne was lange tijd beroepsmatig actief in de wereld van de fondsenwerving, onder meer als communicatieadviseur voor o.a. Kerk in Actie, Hartstichting en Nierstichting. Nu werkt ze vanaf Malta als adviseur op het brede gebied van ‘investeren met impact’. Ze produceerde daar ook een e-book en recent een online cursus over. Toen ze zich ging verdiepen in microkredieten kwam ze via de Amerikaanse partner Kiva bij Wakibi terecht. “Het mooie van een club als Wakibi vind ik dat je op een hele impactvolle manier aan het investeren bent. Het is bovendien heel laagdrempelig. Je investeert relatief kleine bedragen, maar je vermenigvuldigt dat bedrag dus eigenlijk met een factor 5 in een wat langere periode. Dat je zelf kunt kiezen in welk land, in welke sector en in welke ondernemer je investeert, maakt het voor mij nog extra leuk.”

Duurzaamheid en innovatie

Bij de keuze die Alcanne maakt, kijkt ze naar zaken als duurzaamheid, innovatie en de maatschappelijke impact van projecten. “Ik zal bijvoorbeeld niet zo snel in een beautysalon investeren, maar wel in projecten die bijvoorbeeld te maken hebben met voedselvoorziening. Ik kies vaak voor vrouwelijke ondernemers, maar ook voor ondernemersgroepen waarvan ik het gevoel heb dat ik ze een kickstart kan geven met mijn bijdrage. Ik ben ervan overtuigd dat het verstrekken van microkredieten de mensen uiteindelijk meer helpt dan het ‘geven’ van ontwikkelingshulp. Het is beter als mensen zichzelf kunnen redden, nadat ze dat zetje hebben gekregen dat ze soms nodig hebben. Ik kijk dan dankzij de selectiemogelijkheden op de website van Wakibi ook wel eens naar zaken als: is de deadline voor het vollopen van het gevraagde totale leningbedrag in zicht en kan ik het dan nog net over de drempel trekken? Maar je kunt er soms ook voor kiezen juist een ondernemer te steunen die nog weinig heeft opgehaald.”

Impact maken

Zoveel mogelijk impact maken, dat is wel de rode draad in het leven van Alcanne Houtzaager. Dat blijkt niet alleen uit haar online cursus ‘Investeerbare Impactinnovaties’, maar ook uit haar inititatief om plantkussens toe te passen voor isolatie van platte daken. “Dat werkt niet alleen op Malta, maar ook in Scheveningen. Ik richt me sinds kort ook op Tunesië en andere landen in Noord-Afrika.” Het is allemaal terug te vinden via haar LinkedIn- en Instagram-accounts, maar ook via YouTube (alcanne houtzaager - YouTube)

Ook enthousiast geworden door het verhaal van Alcanne? Zoek hier zelf projecten en ondernemers die jij op weg wilt helpen.