Een bijzonder toneelstuk in Nederland door Nigeriaanse vrouwen over Nigeriaanse vrouwen

Door Redactie Wakibi op 21-4-2016

Vrouwen die zich openlijk uitspreken over de diepgewortelde ongelijkheid tussen man en vrouw – dat is niet gebruikelijk in een land als Nigeria. Hear Word! doorbreekt deze zwijgcultuur met een stand-up show vol kleurrijke personages waarin geen onderwerp wordt geschuwd.

In het toneelstuk Hear Word! doen tien topactrices een boekje open over beladen thema’s als uithuwelijking, huiselijk geweld en besnijdenis, maar ook over meer universele zaken als de beperkte rol van vrouwen in bestuur en politiek. Met compassie en humor en voorzien van scherp commentaar brengen zij de persoonlijke verhalen van Nigeriaanse vrouwen over het voetlicht. Een gepassioneerde aanklacht tegen de status quo en een krachtige oproep tot verandering: Hear Word!

Filmprojecten in Nigeria en de VS
De vooraanstaande regisseur Ifeoma Fafunwa initieert al meer dan twintig jaar maatschappijkritische theater- en filmprojecten in Nigeria en de Verenigde Staten. De afgelopen regisseerde zij onder andere De Vagina Monologen en verschillende stukken van hedendaagse Nigeriaanse toneelschrijvers. Ook schreef en speelde zij de one-woman show Eggs and Fleas. In 2012 verzorgde zij de Nigeriaanse culturele inzending voor de Olympische spelen in Londen. In 2014 richtte zij iOpenEye op, een productieplatform gericht op maatschappelijke hervorming en emancipatie door middel van theater en performance.

Meer informatie is te vinden op de website van het Frascatitheater en de website van Hear Word!

Het toneelstuk is te zien van vrijdag 30 april t/m zondag 2 mei in het Frascatitheater te Amsterdam. Kaarten voor de voorstellingen zijn te bestellen via de website van het Frascatitheater.


© Tekst en foto's Frascatitheater en Hear Word!